1727174.jpg

Ostimme kaupasta uuden sadon kaalia ja ajattelimme tehdä perinteistä, vanhan ajan kaalilaatikkoa. Laatikko on makeaa ja sopii hyvin lisäkkeeksi tai sellaisenaan syötäväksi puolukkahillon kera (Laatikosta ei jäänyt paljoakaan, kun oli niiiin hyvää!). Alkuperäinen ohje on julkaistu v. 2006 Etelä-Suomen Sanomissa ja siitä ohjeesta muokkasimme ko. ohjeen.

Jos ei halua laatikosta niin makeata, voi siirapin määrää vähentää.

 

Wanhan ajan Kaalilaatikko:

n. 2kg kaalia

1/2 kg naudan jauhelihaa

1 iso sipuli

2 porkkanaa hienona raasteena

n. 2 kahvikupillista riisiä

n. 1/2 tl valkopippuria

n. 1 rkl meiramia

n. 1 dl siirappia (1/2 kaalin seassa ja 1/2 laatikon pinnalle)

2 kananmunaa

2 dl ruokakermaa

1 dl maitoa

n. 2 tl suolaa (1 tl kaalin sekaan ja 1 tl jauhelihan joukkoon)

voita (kaalin sekaan ja päälle)

Pilko kaali ja hienonna sipuli. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Laita pilkottu kaali, hienonnettu sipuli, raastetut porkkanat, riisi ja 1 tl suolaa vesitilkan kanssa kattilaan. Lisää myös voita, meirami ja 1/2 dl siirappia. Hauduta pehmeäksi pienellä lämmöllä (n. 15 minuuttia). Ruskista jauheliha ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Sekoita kevyesti aineet keskenään. Laita voideltuun uunivuokaan seos ja päälle kerma-maito, johon on sekoitettu kananmunat. Laita pinnalle loput siirapista ja voinokareita. Paista ensin miedommalla lämmöllä ja lopussa hieman kuumemmalla, jotta saisit kauniin tummanruskean pinnan. Lämpötila aluksi 200 c (n. 35 min.) ja lopussa n. 225 c (n. 10 min) uunista riippuen. Tarjoa puolukkahillon kera.

1727202.jpg