Löysimme ohjeen leivontaherkut -resepteistämme. Tämä on italialainen perinne jälkiruokaherkku, isoäidin kakku. Kakkuohjeesta on italiassa yhtä monta ohjetta kuin on isoäitejäkin. Tämä Toscanialainen herkku sopii jälkiruuaksi, kahvin kanssa tai nautittavaksi sellaisenaan. Kakku vaatii hieman aikaa, mutta usko pois, on vaivan arvoinen ja lopulta yksinkertainen valmistaa... Suosittelemme lämpimästi (parhaimpia ohjeita ikinä)...

AINEKSET

(10-12 palaa)

 

POHJA

n. 4 dl            vehnäjauhoja

1 tl                 leivinjauhetta

1 ¼ dl            sokeria

¼ tl                suolaa

125 g             suolatonta voita

1                    kananmuna

2 tl                 vaniljasokeria

 

TÄYTE

2 ½ dl            kulutusmaitoa

3                    munankeltuaista

1 dl                sokeria

½ dl               ricottajuustoa

2 tl                 vaniljasokeria

2 rkl               vehnäjauhoja

2-3 rkl            sitrus- tai mantelilikööriä (ei välttämätön)

 

VOITELUUN

1                    kananmuna

vettä

 

KORISTELUUN

25 g               pinjansiemeniä

tomusokeria

 

LISÄNÄ mansikkakastiketta

 

 

 

VALMISTUS:

1. Täyte: Kiehauta maito ja ota kattila liedeltä. Vatkaa keltuaiset, sokeri, ricottajuusto ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Lisää lämmin maito varovasti koko ajan vatkaten.

 

2. Kaada seos kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan vatkaten, kunnes seos alkaa kiehua. Anna kiehua minuutin ajan. Kaada seos astiaan ja sekoita joukkoon likööri. Peitä astia muovikelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa tunnin ajan.

 

3. Säädä uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm). Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola keskenään ja sekoita ne voihin. Vatkaa kananmunaa hieman ja lisää se ja vaniljasokeri taikinaan. Jaa taikina kahteen osaan ja vuoraa vuoka toisella taikinapalalla, niin että pohja ja noin 2 ½ cm reunoista peittyvät. Kaada täyte vuokaan. Anna taikinan reunan jäädä näkyviin noin 1 cm:n verran.

 

4. Kauli toinen taikinapala jauhotetulla työpöydällä tai kahden jauhotetun muovikelmun välissä. Peitä täyte taikinakannella ja paina taikinareunat yhteen. Kakku voi näyttää hieman epätasaiselta, mutta se tasoittuu uunissa.

 

5. Sekoita kananmuna veteen ja voitele kansi. Ripottele päälle pinjansiemeniä ja pistele veitsellä pieniä ilmareikiä kanteen, jotta höyry pääsee ulos. Paista 35 minuuttia tai kunnes kakku on saanut kauniin värin. Anna jäähtyä ja siivilöi päälle runsaasti tomusokeria.

 

6. Teimme kakun kanssa tarjottavaksi mansikkakastiketta pakastemansikoista. Sulata mansikat mikrossa, kaada ylimääräinen liemi pois ja survo mansikat sokerin kanssa.