1373234.jpg

Halusimme kokeilla tätä herkulliusta italialaista leipää... Maistui tuoreena herkulliselta.

Ainekset:




1/2 palaa (25 g) hiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 9 dl Pirkka-vehnäjauhoja
1 dl Pirkka-ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
                         oliiveja

1. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2 - 2 tuntia.

2. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia. Laita kohonneisiin leipiin oliivisiivuja makusi mukaan.

3. Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. HUOM! Ei saa olla mikään iso vesikulho tai liian kiinni pellissä, sillä se vaikuttaa paistotulokseen. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.

4. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.

Tarjoiluehdotus: Leikkaa leivästä noin 7 cm:n levyisiä viipaleita ja halkaise ne. Voitele leivänpuolikkaat pestolla tai tuorejuustolla ja täytä pohjapuolet kinkulla, tomaattiviipaleilla, sipulirenkailla, oliiveilla ja persiljalla. Nosta leipien kannet päälle ja nauti teen tai kylmän, raikkaan juotavan kanssa.